- 538 بازدید
- 1401-06-13
روکش زیرکونیا : مزایا و معایب روکش دندان زیرکونیا (Zirconia Crowns)
مزایا و معایب روکش زیرکونیا
همانطور که می دانید معمولاً برای دندان ها از روکش های پرسلن استفاده می شود. این روکش ها به خوبی کار می کنند و بیش از ۵۰ سال است که به عنوان ابزاری ترمیمی آزموده شده بکار برده می شوند. در همین حال، تحقیقات دندانپزشکی فرمول های جدیدتری را به بازار آورده است که مزایای متفاوتی را ارائه می دهد.در اینجا ما به بررسی مزایا و معایب روکش دندان زیرکونیا میپردازیم .
انطباق فرآیند های تولید با دندانپزشکی، به مواد ترمیمی زیبایی و بادوام بیشتری اجازه ورود به این حوزه را داده است.روکش زیرکونیا یکی از موادی است که، با ترکیب استحکام باورنکردنی خود با جذابیت بصری واقعی، به یکی از رقبای برتر تبدیل شده است.
روکش زیرکونیا چیست؟
روکشهای زیرکونیا با پوشش کامل به بیمار این امکان را میدهند که از مزایای ترمیم فوقالعاده بادوام و طولانی مدت در عین لذت بردن از ظاهر طبیعی و زیبا برخوردار باشد، به ویژه زمانی که با روکش های سنتی مانند روکش های پرسلن متصل به فلز (PFM) مقایسه میشود.
از آنجایی که زیرکونیا در چندین فرمول شیمیایی مختلف موجود است، ممکن است در کاربرد های مختلفی استفاده شود که ترکیبی از استحکام و زیبایی را دارد.
مزایای تاج های زیرکونیا
تاج های زیرکونیا مزایای زیادی دارند که استفاده از آن ها را برای بیماران ارزشمند می کند. در زیر با دلایل مختلف موثر بودن آن ها آشنا شوید.
زیست سازگاری
روکش زیرکونیا با بدن مهربان است. این همان ماده سرامیکی است که برای ساخت جایگزین های مفصل پزشکی غیر فلزی و ایمپلنت های دندانی تمام سرامیکی استفاده میشود.
بدون فلز بودن
برخلاف پرسلن متصل به فلز (PFM)، روکش زیرکونیا برای استحکام و پایداری نیازی به زیرسازی فلزی ندارد. در این روکش هیچ حاشیه فلزی ناخوشایندی وجود ندارد. نداشتن محتوای فلز برای بیمارانی که به فلز حساس بوده یا آلرژی دارند نیز مفید است.
استحکام و دوام
روکش زیرکونیا ماده ای بسیار قوی بدون ظاهر حجیم پرسلن سنتی است. مقاومت آن در برابر سایش، شکستگی یا ترک خوردن آن را دشوار می کند. از آنجایی که نسبت به سایر مواد دندانپزشکی مقاومت بیشتری در برابر شکستگی دارد، تقریباً تخریب ناپذیر است و بهتر از هر ماده دیگری که در حال حاضر موجود است در برابر دندان قروچه و عادات پارافانکشنال مقاومت می کند.
زیرکونیا نیز ماده بسیار مناسبی برای ساخت بریج های طویل است. بسته به مراقبت منظم و بهداشت بیمار، ماندگاری روکش زیرکونیا ۲۰ سال یا بیشتر خواهد بود.
تراش داده شده با مشخصات دقیق
فناوری CAD/CAM به روکشهای زیرکونیایی اجازه میدهد تا با تناسب دقیق تولید شوند و زمان لازم برای تنظیم و چسباندن این ترمیم ها را تا حد زیادی کاهش میدهد. ترمیم های زیرکونیا به بهترین وجه با استفاده از سمان های رزین آینومری در ساختار طبیعی دندان حفظ می شوند.
زیبایی شناسی
ماهیت نیمه شفاف روکش زیرکونیا رنگ دندان های اطراف را منعکس می کند و از آنجایی که در طیف گسترده ای از رنگ ها تولید می شود، تطبیق دقیق رنگ با دندان های طبیعی بیمار آسان است.
علاوه بر این، زیرکونیای مونولیتیک (یکپارچه) مات را می توان در زیر فرمولاسیون زیرکونیای نیمه شفاف برای پوشاندن یا پنهان کردن نواحی تیره زیرین و لکه های ذاتی موجود استفاده کرد.
معایب روکش های زیرکونیا
برای آشنایی با معایب روکش های زیرکونیا به ادامه مطلب مراجعه کنید.
تراش دندان
قبل از قرار دادن روکش بر روی دندان ها برای بدست آوردن استحکام و نتیجه زیبایی لازم باید آماده سازی دندان صورت گیرد. روکش زیرکونیا در مقایسه با مواد تمام سرامیک بر پایه شیشه مانند لیتیوم دی سیلیکات (Emax) نیاز به تراش بیشتر دندان دارند که به عنوان نقطه ضعف آن ها در نظر گرفته می شود. البته در مقایسه با روکش های پرسلن متصل به فلز یا پی اف ام ها نیاز به زیرسازی کمتری وجود دارد و روکش های زیرکونیا محافظه کارانه تر هستند.
ماندگاری
قدرت ذاتی این روکش را می توان در شرایط خاص یک مشکل تاج زیرکونیا در نظر گرفت. از آنجایی که زیرکونیا به خوبی به ساختار دندان میچسبد و یک ماده بسیار سخت است، در صورت نیاز به درمان اضافی برای دندان ممکن است برداشتن یا قطع دسترسی ریشه مشکل باشد. در حالی که این سناریو اغلب اتفاق نمی افتد، باید در برنامه ریزی درمانی در نظر گرفته شود.
هزینه
یکی دیگر از معایب روکش زیرکونیا برای بیمار می تواند قیمت آن باشد. روکش زیرکونیا معمولاً گرانتر از روکش های معمولی هستند. همچنین شرکت های بیمه روکش زیرکونیا را سرویسی لوکس یا زیبایی در نظر می گیرند و تحت پوشش ندارند.
برای دریافت بهترین راهکار و مشاوره برای اصلاح طرح لبخند و بازسازی دندان های از دست رفته با روش کاشت ایمپلنت دندان با مطب دکتر علیرضا میرزائی ۰۹۳۸۳۸۰۱۵۳۴ در واتساپ تماس بگیرید. و یا پیام خود را در فرم ارسال پیام برای ما بفرستید »
دکتر علیرضا میرزائی – جراح دندانپزشک
- مدرس پژوهشگر
- دانش آموخته لیزر از دانشگاه RWTH آخن آلمان
- مدرس رسمی بخش لیزر دانشگاه RWTH آخن آلمان
- پژوهشگر مرکز تحقیقات لیزر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- مشاور عالی بخش لیزر دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
- مدرس ارشد کمپانی Dentsply Sirona در ایران
منابع : مقالات معتبر بین المللی دندانپزشکی و سلامت