انواع بیماری های لثه و روش های درمان | سنتی یا لیزر

وقتی لثه و استخوانی که در اطراف دندان ها قرار گرفته دچار التهاب و عفونت شود فرد دچار بیماری لثه (پریودنتال) شده است. در این بیماری ابتدا لثه متورم بوده و رنگ آن قرمز است و البته گاهی دچار خونریزی می شود. این مرحله اولیه بیماری پریودنتال است و ژنژیویت نامیده می شود.

با ادامه پیدا کردن بیماری علایم شدید تر می شود و بین دندان و لثه فاصله می افتد. این بیماری حتی ممکن است استخوان را تحت تاثیر قرار داده و آن را تخریب کند در نتیجه دندان ها ممکن است لق شده و بیافتند. این مرحله پریودنتیت نامیده می شود که یکی از خطرناک ترین بیماری ها برای دندان ها است.

بیماری لثه به چه دلیل رخ می دهد؟

مهمترین علت این بیماری رعایت نکردن درست بهداشت دهان و دندان است. در اینصورت باکتری ها در اطراف دندان ها پلاک و سپس جرم ایجاد می کنند. این جرم می تواند تا زیر لثه ها هم ادامه پیدا کند و باعث التهاب و عفونی شدن آن ها شود.

البته عوامل دیگری هم در ایجاد این بیماری موثرند. که شامل سن بالا، ترومای دهان، وراثت فرد، برخی بیماری ها مانند ایدز که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی می شود؛ مصرف برخی دارو ها که از عوارض آن ها کم شدن بزاق و خشک شدن دهان است؛ برخی تغییرات هورمونی بخصوص در زنان باردار؛ فشار خون و دیابت، سبک زدگی و سیگار کشیدن است.

درمان بیماری لثه به چه صورت انجام می شود؟

همانطور که گفته شد پریودنتیت یک نوع جدی از بیماری لثه است که می تواند به لثه و دندان شما حمله کند و باعث آسیب و از دست دادن آن ها شود. حتی می تواند بر سلامت کلی شما تأثیر بگذارد و خطر برخی از بیماری ها مانند دیابت، بیماری های قلبی و ریوی و سکته مغزی را افزایش دهد. اما بسیاری از افراد دریافت درمان مورد نیاز خود را به تعویق می اندازند زیرا می دانند روش های سنتی همراه با درد و خونریزی است.

در ادامه ما می خواهیم در مورد روش های نوین جراحی صحبت کنیم که درد و خونریزی بسیار کمی را بهمراه داشته و دوره بهبودی کوتاهی دارد. ولی قبل از آن به بررسی روش های سنتی نیز می پردازیم.

ویدئو درمان بیماری حاد لثه با لیزر

 

درمان بیماری لثه به روش سنتی

هنگامی که فردی مبتلا به بیماری لثه تشخیص داده می شود می تواند گزینه های درمانی سنتی و پیشرفته را برای درمان انتخاب کند

اشکال سنتی درمان بیماری لثه بر اساس شدت آن متفاوت است. در مراحل اولیه بیماری با جرمگیری و برساژ، استفاده از آنتی بیوتیک و دهانشویه می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.

در مراحل پیشرفته تر که لثه دچار التهاب شده است باید روتپلنینگ و تسطیح ریشه انجام شده و در عین حال آنتی بیوتیک هم مصرف شود.

در موارد شدید بیماری لثه دندانپزشک دست به چاقوی جراحی می برد (جراحی فلپ) و حتی در مواردی به دلیل شدت علایم نیاز به پیوند استخوان و بافت نرم، بازسازی هدایت شده لثه و جراحی استخوان باشد.

این روش ها می توانند بسیار دردناک بوده و روند بهبودی چندین روزه داشته باشند. همچنین خطر عفونت را افزایش می دهد.

برای افرادی که با روش های سنتی درمان می‌شوند، معمولاً دارو های مسکن تجویز می‌شود تا به آن ها کمک کند تا با درد و ناراحتی مرتبط با روند بهبودی کنار بیایند.

از آنجایی که زمان بهبودی برش های ایجاد شده در نتیجه جراحی طولانی است و دائماً در معرض انواع مختلف غذا ها و نوشیدنی ها هستند، پیروی از تمام دستورالعمل های پزشک مهم است که شامل شستشوی ناحیه آسیب دیده با دهانشویه های قوی، مصرف یک یا دو دوره آنتی‌بیوتیک و اطمینان از عاری بودن آن ناحیه از میکروب ها و باکتری های عامل عفونت باشد.

درمان با لیزر

استفاده از لیزر برای درمان بیماری لثه روش جدیدی است که در آن، دندانپزشکان مجبور نیستند بافت نرم لثه را برش دهند. لیزر ها کمتر تهاجمی هستند و مانند یک اسکالپل معمولی در بافت لثه بریدگی ایجاد نمی کنند. لیزر در از بین بردن بیماری لثه و بافت هایی که تحت تأثیر آن قرار می‌گیرد بسیار موثر است.

در جهت درمان بیماری لثه با استفاده از لیزر، می‌توان ناحیه ای را که دارای پلاک است، به طور دقیق هدف قرار داده و دندان و ریشه و پاکت های عمیق را تمیز کرد. در این روش عمق پاکت پریودنتال با یک ابزار اندازه گیری می شود تا فاصله بین ریشه دندان و بافت همبند مشخص شود. حالا از لیزر دندان برای یافتن و از بین بردن باکتری ها در داخل پاکت های لثه استفاده می شود. برخلاف جراحی سنتی، این روش باعث خونریزی زیاد، التهاب یا تحلیل لثه نمی شود.

در بیماری لثه شدید که نیاز به تیغ جراحی وجود دارد با استفاده از لیزر و بدون ایجاد زخم باز درمان انجام می شود. گرمای لیزر در واقع به مهر و موم شدن زخم کمک می کند و از نفوذ باکتری ها به آن ناحیه جلوگیری می کند. این امر خطر عفونت را کاهش می دهد و در واقع به بهبود سریعتر زخم کمک می کند. همچنین از آنجایی که لیزر آسیب کمتری به بافت ها وارد می کند، درد و ناراحتی بسیار کمتری نیز در روند بهبودی توسط بیمار تجربه می شود. روند بهبودی نیز بسیار سریعتر از روش های معمول درمان است.

با این توصیفات ترجیح بسیاری از بیماران برای درمان بیماری های لثه، بخصوص نوع شدید آن استفاده از لیزر است. این روش باعث شده است بسیاری از افرادی که به واسطه درد و ناراحتی ناشی از روش های سنتی درمان بیماری لثه از مراجعه به دندانپزشکی خودداری می کردند درمان خود را به تعویق نیاندازند و از تکنولوژی های روز برای بالابردن سلامت دهان و دندان خود استفاده کنند.

سوالات متداول در مورد درمان لثه :

۱- علائم بیماری های لثه چیست؟

علائم شایع بیماری های لثه شامل خونریزی لثه، قرمزی، تورم و تحلیل لثه ها، بوی بد دهان، تغییر رنگ دهانی و احساس درد می باشد.

۲- بیماری های لثه چه عللی دارند؟

بیماری های لثه معمولاً ناشی از تراکم و تجمع پلاک دندانی بر روی سطح دندان ها است. این پلاک به تدریج به جرم سخت یا رسوب دندانی تبدیل میشوند و باعث تحریک و التهاب لثه ها می شود.

۳- چه خطراتی باعث می شود که بیماری های لثه پیشرفت کنند؟

عواملی مانند تغذیه نامناسب از جمله استفاده از کربوهیدارتها و مواد قندی و همچنین کمبود ویتامین C ، عدم بهداشت دهان، استفاده از تنباکو و سیگار، عوامل ژنتیکی، بارداری، دیابت و برخی داروها می توانند به پیشرفت بیماری های لثه کمک کنند.

۴-درمان با لیزر نسبت به روش های سنتی چه مزایایی دارد؟

مزایای استفاده از لیزر در درمان بیماری های لثه عبارتند از:

  1. کمترین نیاز به بخیه و جراحی
  2. همزمانی و دقت درمان بیماری
  3. عدم نیاز به استفاده از مواد شیمیایی و آنتی‌بیوتیک
  4. زمان بهبودی کوتاه‌تر
  5. کاهش درد و عدم استفاده از بیهوشی عمومی

۵- آیا درمان با لیزر برای همه بیماران مناسب است؟

بله، درمان با لیزر برای اکثر بیمارانی که به بیماری های لثه رنج می برند، مناسب است. با این حال، در برخی موارد خاص ممکن است لازم باشد ترکیب این روش با روش های دیگر باشد. پزشک شما می تواند بهترین روش درمان را با شما مشخص کند.

دکتر علیرضا میرزائی – جراح دندانپزشک

  • مدرس ‌‌پژوهشگر
  • دانش آموخته لیزر از دانشگاه RWTH آخن آلمان
  • مدرس رسمی بخش لیزر دانشگاه RWTH آخن آلمان
  • پژوهشگر مرکز تحقیقات لیزر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • مشاور عالی بخش لیزر دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
  • عضو هیات علمی انستیتو لیزر AALZ آلمان
  • مدرس رسمی و بین المللی کمپانی WOOD PECKER در سال ۲۰۲۳

برای دریافت بهترین راهکار و مشاوره برای اصلاح طرح لبخند و بازسازی دندان های از دست رفته با روش کاشت ایمپلنت دندان با مطب دکتر علیرضا میرزائی  ۰۹۳۸۳۸۰۱۵۳۴  تماس بگیرید.

و یا پیام خود را در فرم ارسال پیام برای ما بفرستید »

شماره واتساپ ۰۹۳۸۳۸۰۱۵۳۴